TIMELESS NORWEGIAN CRAFT
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Η φωτιά έχει υπάρξει καταλυτική στη διαμόρφωση του ανθρώπινου πολιτισμού. Εκτός των άλλων, επέτρεψε στους προγόνους μας να μετακινηθούν προς ψυχρότερα μέρη, έφερε επανάσταση στην μαγειρική και στην αξιοποίηση των τροφίμων..


Η δυνατότητα των προγόνων μας να ελέγξουν την φωτιά αποτέλεσε κομβικό σημείο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ο homo erectus θεωρείται ο πρώτος που αποδεδειγμένα χρησιμοποίησε την φλόγα περίπου πριν 400.000 χρόνια. Νεότερα ευρήματα όμως δείχνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τη φωτιά μπορεί να ανάγοντα σε 1.7 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι απόψεις των επιστημών όμως ακόμη διχάζονται σε αυτό.


"Όταν πηγαίνεις τόσο πίσω είναι δύσκολο να μιλήσεις με βεβαιότητα," λέει ο ιστορικός Knut Ødegård.


ΕΝΑ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Ο άνθρωπος αρχικά άναβε φωτιά τρίβοντας πέτρες ή ξύλα. Κάποιοι ιθαγενείς ακόμα και σήμερα το κάνουν με τον ίδιο τρόπο όπως πριν 400.000 χρόνια.


Ιθαγενείς στη Νέα Γουινέα ανάβουν φωτιά με την τριβή. Εντοπίστηκαν μόλις πριν 60 χρόνια και απέκτησαν σιγά σιγά επαφή με τον πολιτισμό αλλά πολλές από τις καθημερινές τους δραστηριότητες συνεχίζουν να εκτελούνται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.


"Ο έλεγχος της φωτιάς αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Η φωτιά προσέφερε προστασία από τις καιρικές συνθήκες επιτρέποντας τη διαβίωση σε ψυχρότερα μέρη ενώ παράλληλα με τη χρήση της ο άνθρωπος κατάφερε να εμποδίσει την ανάπτυξη μούχλας στα σιτηρά. Έτσι η αποθήκευση τροφής έγινε ευκολότερη. Αργότερα η φωτιά έγινε απαραίτητη στην δημιουργία εργαλείων αλλά και στην τέχνη.


ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ:
Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΥΣΗ?
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΥΜΠΑΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙ ΦΛΟΓΑ.


 


IldensHistorie_Art


 


Η ΦΩΤΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Πριν ο άνθρωπος τιθασεύσει τη φωτιά, η διατροφή στηριζόταν κυρίως σε σπόρους, φυτά και φρούτα αλλά πολλά από τα φυτά ήταν δύσπεπτα ή δεν μπορούσαν να αφομοιωθούν. Με το μαγείρεμα, περισσότερα φυτά έγιναν βρώσιμα και αποκτήθηκε δυνατότητα πρόσληψης περισσότερων θρεπτικών συστατικών. Επίσης με το μαγείρεμα εξοντώθηκαν παράσιτα που έδωσαν τη δυνατότητα για ευκολότερη κατανάλωση κρέατος. Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε σε θρεπτικότερη διατροφή που αύξησε τα ποσοστά επιβίωσης και αναπαραγωγής.


EROTIC ART


«Η φωτιά είχε επίσης σημασία για την ανάπτυξη της τέχνης: οι λεγόμενες μορφές της Αφροδίτης χρονολογούνται ήδη πριν από 35.000 χρόνια, οι οποίες απεικονίζουν το θηλυκό σώμα - συχνά σκαλισμένο σε πέτρα. Πιστεύετε ότι η Αφροδίτη είχε θρησκευτική σημασία, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ήταν ερωτική τέχνη ή απλά πορτρέτα γυναικών.


IldensHistorie_Art2


Venus of Villendorf


Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ


Ο Ødegård εξηγεί πως υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη φωτιά.                                        


"Η φωτιά εξυμνήθηκε σε πολλούς πολιτισμούς. Δεν είναι παράξενο αν αναλογιστούμε πόσο σημαντική ήταν για τους προγόνους μας. Ο πιο διάσημος μύθος προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Η ιστορία του Προμηθέα και πως αυτός έκλεψε την φωτιά από τους Θεούς για να τη δώσει στον άνθρωπο.”


Ο Προμηθέας ήταν ένας από τους Τιτάνες. Κατά την διάρκεια της Τιτανομαχίας, του πολέμου ανάμεσα στους Τιτάνες και τους Ολύμπιους Θεούς, ο Προμηθέας τάχθηκε με το μέρος του Δία βοηθώντας στην ανατροπή των παλιών Θεών. Συμμαχώντας με τους νικητές ο Προμηθέας απέφυγε να τιμωρηθεί όπως συνέβη με τους υπόλοιπους Τιτάνες που στάλθηκαν στον κάτω κόσμο.


Σε όλες τις αναφορές, ο Προμηθέας εμφανίζεται ως προστάτης και ευεργέτης της ανθρωπότητας. Σε ένα περιστατικό που αναφέρεται ως το τέχνασμα στην Μηκώνη, ξεγέλασε τον Δία ζητώντας του να διαλέξει ανάμεσα σε δύο προσφορές. Τα καλύτερα κομμάτια κρέατος κρυμένα έντεχνα μέσα σε κοιλιά βοδιού (ένα επιθυμητό περιεχόμενο με απωθητικό περυτίλιγμα) ή κόκκαλα επιμελώς καλυμένα με γυαλιστερό λίπος (κάτι που δεν τρώγεται καλυμένο με ένα δελεαστικό περυτίλιγμα). Ο Δίας διάλεξε το δεύτερο και κάπως έτσι λέγεται πως προέκυψε η πρακτική του να κρατάνε οι άνθρωποι για τους ίδιους το κρέας και να προσφέρουν τα κόκκαλα στους Θεούς. 


IldensHistorie_Art3


Ο Προμηθέας δίνει τη φωτιά στον άνθρωπο.


Η χρήση της φωτιάς υπήρξε καθοριστική στην εξέλιξη μας. Ϊσως γι’αυτό αισθανόμαστε μοναδικά συναισθήματα χαλάρωσης όταν καθόμαστε μπροστά σε μία εστία. Το 2014, ο ερευνητής Christopher Lynn διαπίστωσε πως ο ήχος του φλεγόμενου ξύλου προκαλεί σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πιθανόν το ίδιο συναίσθημα προκαλούσε και στους προγόνους μας όταν συγκεντρώνονταν γύρω της για να ζεσταθούν εκαντοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν.


Πηγές: www.ektevarme.no www.greekmythology.com